„Фен клуб Милан България” (ФКМБ) се явява третата регистрирана организация на родните миланисти у нас през последните две десетилетия. Организацията се заражда през лятото на 2016 г. на скромна сбирка в София, когато на 21 август мачът от първия кръг за сезон 2016/2017 Милан – Торино (3:2) събира петима „росонери” в малко заведение в Студентски град, но същинският тласък за осъществяването на голямата идея дава дербито Наполи – Милан (4:2) седмица по-късно. Загубата в Неапол не може да попречи факлите на „червено-черната” емоция да озарят спортен бар „Академията”, който се превръща в пристан за всяко събиране на привържениците на Милан в столицата. Емблематичен остава транспарантът „Елате с нас, правим го за вас!“.

 

 

Към инициаторите се присъединяват още „червено-черни” съмишленици и поддръжници на идеята, че миланистката общност в България трябва да се пробуди и да се консолидира в реално функционираща фен организация на Милан у нас. Така постепенно се изграждат основни структури в София, Пловдив, Варна и Бургас, като за всеки от тези градове е избран отговорник за дейността на ФКМБ в него, титулярно заведение за ежеседмичните сбирки за мачове на Il Diavolo, а същевременно с това се сформират и няколко по-малки миланистки звена във Велико Търново, Хасково, Перник и Благоевград. Неделните сбирки за приятелски мачлета по футбол прерастват в сформирането на два отбора по минифутбол в София и Варна, които се вливат в Лигата на българските фенклубове на чуждестранни отбори. Стъпка по стъпка е даден старт и на официалната Фейсбук страница, YouTube канал и на уебсайта Milan-Bulgaria,net, които да информират всички родни миланисти за дейността и инициативите на Фенклуба.

 

На 16 юни 2017 г. в Софийския градски съд са внесени документите за регистрацията на „Фен клуб Милан България”, а официалното вписване на сдружението идва в средата на юли. Остава последната крачка към официалното признаване на ФКМБ – регистрацията в италианската организация на фен клубовете на Милан по света Associazione Italiana Milan Clubs (AIMC), която става факт през октомври 2017-та.

 

 

Първият сезон като част от голямото семейство на AIMC е повече от успешен за Фен Клуб Милан България. В първата кампания за 2017/2018 г. „Миланисти България” събират в редиците си точно 270 членове, всеки един от които получава уникални артикули на ФКМБ (тениска, членска карта-пластика, стикери) и на Милан (мешка, отборна снимка-плакат на тима на Дженаро Гатузо, членска карта към AIMC). Eмблематични остават мачовете в Дробета-Турну Северин срещу Университатя Крайова и в Разград срещу Лудогорец в Лига Европа. За всяко от тези гостувания организирано пътуват по над 100 души и те заедно съпреживяха на живо победите на любимия отбор. Именно на 27 юли 2017 г. на стадион „Мунисипал” е същинското „бойно кръщение” на ФКМБ и знамето „Миланисти България”, което за първи път е окачено на оградата на сектора за гости. Също така почетен член за първия ни сезон стана легендарният номер 6 в историята на Милан - Франко Барези, който получи специален плакет и се снима с членове на фенклуба, докато беше на посещение в България.

 

 

Кампанията за сезон 2018/2019, проведена през август и септември 2018-та, надминава всички очаквания и превръща „Фенклуб Милан България“ във втория по многобройност AIMC-клуб в Европа със своите 363 членове, нареждайки се веднага след организацията в Полша, наброяваща над 800 души. В редиците на ФКМБ, като почетни членове се вливат и популярните телевизионни и кино продуценти Магърдич и Джуди Халваджиян, известни със своята голяма привързаност и любов към „росонерите“. По време на кампанията направихме организирано посещение на мача Милан - Сасуоло. 

През сезон 2019/2020 "росонерите" в България отново показаха своята привързаност и се събраха над 260 члена на фенклуба по време на кампанията за сезона. Въпреки трудното начало на сезона и последвалата карантина заради Covid-19, фенове най-сетне се зарадваха на играта на своите любимци в последните 12 кръга, когато отбора спечели 9 двубоя и записа 3 равенства. 

Кампанията за сезон 2020/21 се оказа много успешна за Фен клуб Милан България, където се събраха 338 члена. Страхотното начало на отбора в Серия А даде допълнителна мотивация на всички фенове на Милан за един добър сезон и завръщане в Шампионска лига. Така 2020/21 се превърна в най-успешния ни сезон в последните години, но за съжаление заради ограничителните мерки не успяхме да посетим нито един мач на Милан през целия сезон. Кампанията за новия сезон 2021/22 стартира на 23 август и продължава до 20 септември.